FREE FIT Pas
Meer informatie
Afspraak maken 088 - 828 24 00

Karin over de impact van reuma op haar leven: De energieloze cirkel doorbreken.

Maandag 12 oktober 2020 in Ervaringen

De energieloze cirkel doorbreken 

“Op de lagere school werd ik door de juf tijdens de speelpauzes naar binnen gehaald, omdat ik klappertandend verkleumde van de kou. Tijdens de skivakanties droeg ik altijd verwarming in mijn ski- en handschoenen, omdat mijn lijf zichzelf niet warm kon houden in de koude bergen”. “Achteraf gezien had ik in mijn jongere jaren wel meer tekenen die aangaven dat mijn immuunsysteem niet goed op orde was. Ik had een ontzettend druk en actief leven en nam geen tijd om hierbij stil te staan”.

Karin heeft het Syndroom van Sjögren, een reumatische auto-immuunaandoening. Vandaag op Wereld Reumadag laat zij graag haar stem horen. Deze dag is in het leven geroepen om zichtbaar te maken wat de impact kan zijn van een reumatische aandoening op je dagelijks leven en de vaak onzichtbare strijd die zij aangaan tegen ontstekingen, pijn en vermoeidheid. Karin, 59 jaar, wil graag vertellen wat de ziekte met haar heeft gedaan, maar ook wat het haar heeft gebracht: “Ik leef inmiddels veel meer in het nu en luister beter naar mijn lijf. Ik ben een rustiger en een meer ontspannen vrouw geworden”.

Als jij op zoek bent naar iets wat jouw kwaliteit van leven kan verhogen? Dan kan mijn ervaring misschien voor jou ook welkom zijn!

“Het begon allemaal zo’n 10 jaar geleden. Ik had een hele drukke baan als retail-directeur en was verantwoordelijk voor de Retail- en eigen winkels, Sales & Marketing en de Inkoop van een grote firma. We waren in Duitsland met een groep retailers en bezochten het Halle Open tennistoernooi. Ineens had ik zo’n gigantische pijn, zo erg dat ik niets meer kon met mijn been en arm. Gelukkig was mijn man mee en we zijn direct naar Nederland teruggegaan en doorgestuurd naar het ziekenhuis. Na een aantal onderzoeken werd de diagnose gesteld: Mevrouw, u heeft het syndroom van Sjögren”.Kaartje Sjogren 

Compleet op de rem
“Er vielen voor mij op dat moment zoveel puzzelstukjes op hun plek. Daar zat ik dan; van iemand die altijd in volle vaart vooruit ging, ondernemend en zelfstandig, naar een vrouw wiens leven plotseling compleet op de rem stond, stil stond en afhankelijk! Er volgde een traject met ziekenhuisbezoeken en ik kreeg prednison voorgeschreven om mijn klachten te verminderen”.

“Niet veel later werd de ziekte CTEPH (Chronisch Trombo-Embolische Pulmonale Hypertensie) bij me vastgesteld, een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie. Een mondvol voor een longaandoening die ervoor zorgt dat ik minder energie en lucht heb. Ik heb een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische (dus langer bestaande) longembolieën: bloedklontertjes/stolsels. Mijn lichaam ruimt het zelf niet op, waardoor mijn bloedvaten verharden. Door deze vernauwing en de aantasting van de bloedvaten stroomt mijn bloed en zuurstof moeizamer door mijn lichaam. Mijn hart moet hierdoor ontzettend hard werken”.

“Als je lichaam niet meer doet wat jij wil, althans niet meer zo snel als jij wil,” vervolgt Karin, “dan word je daar ontzettend moedeloos van”! “Ik heb te lang signalen genegeerd, alsmaar stond ik aan, in de stressmodus, heb ik achteraf geleerd, dat mijn lichaam me een halt heeft toegeroepen. Ik kon niet langer mee in het snelle ritme van de dag. Dat was ook voor mijn omgeving even flink wennen. Ik kon niet meer alles wat ik deed, mijn afspraken niet altijd nakomen en moest vaker nee zeggen. Ook skiën en tennissen kan ik beter niet meer doen i.v.m. zuurstof en energietekort”.

Energieloze cirkel doorbreken
“De vicieuze cirkel waarin je terecht komt, door het ontbreken van energie, zorgt ervoor dat je te weinig beweegt. Je raakt uit balans, omdat alles wat je doet veel energie kost. Is dit voor jou ook herkenbaar? Misschien denk je soms ik geef de moed op….. Als je toch op zoek bent naar iets wat jouw kwaliteit van leven kan verhogen, kan mijn ervaring jou misschien verder helpen”?

Positieve gezondheidKarin in ijsbad
“Ik moest iets doen om mijn energieloze cirkel te doorbreken! Het liefst zonder bijkomstigheid van meer medicatie. Ik wilde mijn leven positief veranderen. Dit heb ik kunnen doen met behulp van de Adem & Koud Training bij Lijf & Visie in Soest.
Dit is een 10 weekse training: een complete  RESET BOOST door gebruik te maken van je ademhaling, blootstelling aan koude en mindset.
Kun je het je voorstellen? Ik, die altijd met verwarmde hand- en skischoenen ging skiën en nu dagelijks vrijwillig onder de koude douche stap! Ik sta zelfs ‘s morgens blootvoets buiten te genieten van het ochtendgloren. Ook ga ik nog 2 wekelijks in het ijsbad bij Lijf & Visie voor de FIT & DIP training”.

“Zoals de meesten wel zullen weten zijn slapen, voeding en bewegen de drie belangrijkste energizers. Door de koude douches slaap ik heel veel beter en begin uitgeruster aan de dag. Door voedingrust te nemen, dat betekent dat je vanaf 18.00 uur tot ’s morgens 10.00 uur (in ieder geval 16 uur) niet eet, krijgt je pancreas/alvleesklier en dus je lichaam rust. Geregeld doe ik mijn ademhalingsoefeningen en oefeningen voor mijn core, zoals ik ze bij de Adem & Koude Training geleerd heb. Dat maakt mij fysiek sterker. Ik heb geen last meer van mijn rug en ben ook een paar kilo lichter”.

Vergeet niet dat je lichaam jou de hele dag draagt, dus bewegen en krachtoefeningen zijn belangrijk voor je algehele welbevinden.

“Wat Sjögren betreft, is het de laatste 2 jaar redelijk stabiel, mijn bloedwaardes (w.o. ontstekingswaarde) zijn beter en vertonen niet langer enorme pieken. Er is daarom besloten dat ik  nu 2 dagen per week geen medicijnen voor de Sjögren meer hoef te nemen. Dat vind ik heel fijn en dat heb ik aan de koude training te danken”.

“Ook lijkt het overtollige bindweefselvorming probleem opgelost. Als 25-jarige moest ik geopereerd worden na een ski-ongeluk aan mijn knie. Tijdens de revalidatie bleek dat, door overtollig bindweefselvorming, mijn knie helemaal vast zat. Twee jaar geleden, daarentegen, herstelde ik heel snel van een complexe polsbreuk, blijkbaar geen overtollige bindweefselvorming”!

Sterke mindset
“Daarnaast is een sterke  mindset belangrijk om je innerlijke krachten te realiseren. Gedachten zijn krachten. Een fijne bijkomstigheid van de Adem & Koude Training is dat er mentaal ook iets met je gebeurt: het vergt moed om in een ijsbad te stappen en hier enkele minuten compleet gefocust en met vertrouwen je ontspanning te vinden. Ik voel me nu energieker en ben meer in balans. Ik kan oprecht zeggen dat ik nu een geduldiger en milder en dus leuker mens ben😊. Het is een verandering van je levensstijl die inmiddels helemaal bij mij hoort, net zoals CTEPH en het Syndroom van Sjögren helaas bij mij horen”.

“Ik geniet momenteel van ontzettend veel leuks in mijn leven: ik schilder en schrijf graag en stap vaak op mijn elektrische fiets om door het groene Soest te fietsen. Ik breng graag tijd door met mijn man en kinderen, onze familie en vrienden, gezellig samen, lekker eten en kaarten. Natuurlijk baal ik nog geregeld van het feit dat ik bijvoorbeeld een simpel potje niet open krijg, maar ik ga er nu anders mee om. Hoe cliché ook: ik kijk meer naar de dingen die wel mogelijk zijn. Ik zie de toekomst positief tegemoet”.

When you focus on the good, the good gets better.

“Ik hoop dat ik met mijn verhaal herkenning en meer duidelijkheid van de vaak onzichtbare klachten geef. Bovenal hoop ik te inspireren om in beweging te blijven. Er is altijd iets wat bij jou past”.

Op nog veel energieke jaren! Liefs van Karin.

Wil je meer lezen over de Adem & Koude Training, lees dan hier verder:

Adem & Koude Training 

Meer informatie:

 

Overzicht


Relevante artikelen

Ze zagen mij, Rosalie, en niet de coronapatiënt!

Woensdag 22 december 2021

Topfan Rita Pen bedankt Lijf & Visie

Woensdag 13 oktober 2021

Een leven met reuma: Ann vertelt wat haar helpt!

Dinsdag 12 oktober 2021

Mijn ervaring: 21 jaar en corona

Dinsdag 12 januari 2021

Overzicht