Blijf op de hoogte
Afspraak maken 088 - 828 24 00

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie, ook wel kaakfysiotherapie genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, nek of halsgebied en met het kauwstelsel. De therapeut is uitgebreid geschoold in gewrichts-, spier- en zenuwaandoeningen, tandheelkundige aspecten en specifieke stoornissen die te maken hebben met de bovenstaande regio’s.

Met onderstaande klachten kunt u bij de Orofaciaal Fysiotherapeut terecht:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn in het hoofd-hals gebied zoals wangpijn, kaakpijn, aangezichtspijn, oorpijn, nekpijn
 • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
 • Aangezichtsverlamming
 • Pijn/vermoeidheid bij eten en praten
 • Oorsuizen of piepen (tinnitus)
 • Nek- en schouderklachten
 • Overgevoelige tanden en kiezen
 • Abnormale slijtage van het gebit
 • Extreme of langdurige napijn na een tandheelkundige ingreep
 • Spanningsklachten in het hoofd-halsgebied
 • Klachten in hoofd/hals/nek ten gevolge van een ongeluk, botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden

Herken je één of meerdere van deze klachten, dan kan orofaciale fysiotherapie je verder helpen om van je klachten af te komen.

Snel resultaat
De behandeling van het hoofd, hals, nek gebied kan best gevoelig zijn, maar de effecten van de behandeling zijn meestal snel merkbaar. Je voelt vaak na een paar keer al verbetering. Een vast onderdeel van een orofaciale behandeling is patiënten leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Denk aan: verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders, het aanleren van zelfmassage van kauwspieren of mobiliserende oefeningen voor het vergroten van de mondopening en oefeningen die de functie van het kauwstelsel of hoofd en halsgebied te verbeteren. Je eigen inzet hierin is van groot belang voor een optimaal resultaat.

Verwijzing
We werken samen met huisartsen, tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten, logopedisten en medisch chirurgen, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen. Zij kunnen naar ons verwijzen. Een verwijzing van je arts is echter niet verplicht. Je kunt dus ook op eigen initiatief naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan. 

Vergoeding 
Orofaciale Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende pakketten met een verschillende mate van vergoeding. Het is verstandig om je te informeren bij je zorgverzekering en polisvoorwaarden te controleren. Het aantal behandelingen of bedrag dat vergoed wordt, verschilt namelijk per zorgverzekeraar. Wil je meer weten over de vergoedingen bij Lijf & Visie. Ga dan direct naar Kosten en Vergoedingen

Aanmelden
Je kunt bij Lijf & Visie in Soest terecht bij onze orofaciaal fysiotherapeut Frans Snijder of onze kaakfysiotherapeut (Crafta*) Jessie Schraven. Neem contact met ons op, om te kijken hoe we je verder kunnen helpen. Of vul ons online aanmeldformulier in. Kies hier voor locatie Soest.

Online aanmelden

* De Crafta®-fysiotherapeut helpt ook bij klachten aan hoofd, hals, nek, gezicht en de kaak en is een specialisatie binnen de fysiotherapie (zie tarief fysiotherapie). Onze Crafta therapeut (kaakfysiotherapeut) onderscheidt zich van de orofaciaal fysiotherapeut daar zij een andere opleiding heeft genoten. Klik op de volgende link voor meer uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=Q5Tl9EveyZo

Onze specialisten per vestiging

Soest (1)

David Jansen

Orofaciaal Fysiotherapeut

Lees verder

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Op onze locatie in Schagen hebben we een goede samenwerking met Jacco Schekkerman, orofaciaal therapeut bij Head and Neck Centre