Afspraak maken 088 - 828 24 00

Perspectief bieden

Dinsdag 18 december 2018 in Blogs van onze experts

Geschreven door Marco van Woensel
Revalidatiearts bij Lijf & Visie Revalidatie in Amsterdam, Soest en Schagen

Om vooruit te komen is het belangrijk een richting te weten. Je beantwoordt dan vragen als: “waar wil ik naartoe? waar wil ik over een jaar staan?” Meestal is het eenvoudig om je een beeld te vormen over de nabije toekomst. Het beeld hoeft niet perse te ‘kloppen’, maar geeft je wel richting en houvast. Soms echter is het moeilijker. Wat als je lijf je nu al lange tijd in de steek laat? Wat als je met je lichamelijke klachten van alles hebt geprobeerd, maar steeds weer tegen teleurstellingen bent aangelopen?

Vastgelopen
Je komt niet meer vooruit. Ieder teken van je lijf dat iets niet lukt, schreeuwt bijna tegen je: “zie je wel, het kan niet meer!”. En als het even meezit, is er altijd een stemmetje dat zegt: “maar je weet dat je het straks weer moet bezuren”. Met de klachten die je hebt, kun je gaan revalideren. Je kunt volgens de revalidatiearts en het behandelteam leren om beter met je klachten om te gaan. Maar helpt dat echt? Je kansen in de toekomst worden niet echt beter. Je kan beter met de klachten omgaan, maar hebt nog steeds dezelfde klachten en kunt nog steeds minder dan je eigenlijk zou willen.

Dit is een belangrijke reden waarom revalidatie niet altijd succesvol is. Je hebt weinig vertrouwen in de toekomst en wordt door je lijf ook nog eens teruggefloten wanneer je actief aan de slag gaat met je revalidatie. Je weet ook niet wat je wilt verbeteren, want een duidelijk toekomstperspectief heb je niet. Je hebt al vaak gehoord dat je er maar mee moet zien te leven, maar je hebt geen idee hoe je dit moet doen?

Werken aan vertrouwen
Wat is dan de oplossing? Voor de duidelijkheid: er is niet één-oplossing-voor-alle-problemen. Maar het staat als een paal boven water dat je eerst vertrouwen in de toekomst moet krijgen. Concreet betekent dit binnen de behandeling bij Lijf & Visie Revalidatie dat we eerst op zoek gaan naar de mogelijkheden in jouw lijf om echt te verbeteren en weer optimaal te functioneren. Door goed te leren omgaan met je lijf, ervaar je dat je lijf nog herstelvermogen heeft.

Waar werk je dan naartoe? Daar gaan we met jou over in gesprek. Uiteindelijk wil je een zo gezond, gelukkig en prettig mogelijk leven. Wat is dat dan en wat is daarvoor nodig? Wanneer voel je je zo? Voor een gelukkig leven is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je van waarde bent voor jezelf en voor anderen.

Participeren
In de praktijk houdt dit in dat het goed is om een zinvolle rol in de maatschappij te kunnen hebben. We noemen dit participeren. Wanneer je (weer) mee kunt doen in arbeid, vrijwilligerswerk, gezin, relaties, mantelzorg en sport, kun je hier in een gezonde situatie veel energie uithalen. Kortom, waar werk je naartoe? Naar volwaardig meedoen in de maatschappij op een manier die voor jou zinvol en van waarde is!

Bij Lijf & Visie Revalidatie werk je onder begeleiding van ons hier naartoe; je lijf én je geest samen. Fitter en soepeler worden in je lijf, zorgt al voor de nodige energie. Het anders omgaan met gedachten en gevoelens helpt daarbij: een mooie mix die je op weg helpt naar je uiteindelijke doel. Met andere woorden: door te presteren met activiteiten en gedrag werk je naar verbetering. Sterker nog: We werken samen aan jouw herstel!

Verder komen door te ervaren
Waarom samen? In het revalidatietraject ga je op ontdekkingsreis. Je leert niet alleen veel over je lijf en hoe je geest hierop inwerkt, maar doet ook ervaringen op met deze kennis. Je (her)ontdekt een andere manier van bewegen en gaat experimenteren met ander gedrag. Je leert door te ervaren wat er goed voor je werkt en leert zo ook zelf je eigen keuzes te maken. Keuzes die voor jou goed zijn. Lijf & Visie Revalidatie begeleidt je hierin en helpt je je eigen coach te worden. Je eigen coach op weg naar herstel, want bij herstel kun je echt zeggen: ik leef!

Uiteraard is 100% herstel niet altijd mogelijk; we geven hier geen garanties op. Maar je hoeft je ook zeker niet neer te leggen bij de huidige situatie. Op andere plekken wordt soms wel heel makkelijk gezegd dat je maar moet leren leven met de klachten. Terwijl dat nu juist is wat niet lukt en waarvan je niet gelukkig wordt! Het samen op zoek gaan naar de mogelijkheden in jouw lijf om echt te verbeteren en weer optimaal te functioneren, is daarom ons gezamenlijke vertrekpunt.

Samengevat: Hoe bereik je mooie dingen? Door te ervaren dat er wel een toekomst is die er toe doet (perspectief). Je gaat aan de slag met activiteiten en gedrag (prestatie). Op weg naar een volwaardig zinvol bestaan (participatie). Dit noemen wij het P3-model: perspectief, prestatie en participatie

‘Volwaardig meedoen in de maatschappij op een manier die voor onze patiënten zinvol en van waarde is. Dit is waar wij het voor doen.’
Marco van Woensel, revalidatiearts

Lees hier meer achtergrondinformatie van Marco van Woensel.

Ga naar Lijf & Visie Revalidatie

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.