Afspraak maken 088 - 828 24 00

Na 44 jaar gaat bekkenfysiotherapeut Marianne Schmetz met pensioen

Woensdag 10 juli 2019 in Nieuws

10-07-2019 Marianne Schmetz (65) begon 44 jaar geleden als fysiotherapeut aan de Regentesselaan in Soest. 1 augustus gaat Marianne, geregistreerd bekkenfysiotherapeut bij Lijf & Visie, met pensioen. We nemen daarom met zijn allen 12 juli afscheid van onze fijne collega tijdens een gezellige borrel bij Lijf & Visie. Ze is heel dankbaar voor het vertrouwen dat patiënten jarenlang in haar hebben gehad. En wij zijn dankbaar voor alles wat je ons als collega hebt gegeven. De Soester Courant heeft Marianne geïnterviewd. Lees hier het hele interview >>

"Net vers van de opleiding keek ik vol verwachting uit naar een spannend avontuur om, samen met Jan Bleijerveld, te beginnen in ons vak." Marianne gniffelt een beetje bij de herinnering. "We kwamen eigenlijk net van onze studentenkamertjes af vanuit Amsterdam en daar zaten Jan, toen mijn echtgenoot en ook mijn fysiotherapiemaat, en ik opeens in ons eigen praktijk in Soest. Zou het wel gaan lopen?”

Verantwoordelijkheid
En nu zit ze op de eerste verdieping op de bank in de personeel huiskamer van Lijf & Visie. Ze heeft uitzicht over de oefenzaal. Er zijn verschillende mensen bezig op fitnessapparaten. "Er is veel veranderd in 44 jaar,” zegt ze mijmerend. "Eén van de mooiste veranderingen vind ik toch wel dat de verantwoordelijkheid meer verschoven is naar de patiënt. Je moet zelf letterlijk in beweging komen om iets aan je persoonlijke situatie te veranderen. Onze rol werd steeds meer faciliterend en adviserend.”

Mensen zien bewegen en zien wat ze doet bewegen
In de fysiotherapie vond de ‘begin twintiger’ Marianne veel van haar interesses terug. ”Ik wilde als jong meisje kinderarts worden. Dat werd ‘m uiteindelijk niet, maar in de fysiotherapie kon ik ook alles leren over het lichaam. Daarnaast houd ik ontzettend van bewegen, mensen zien bewegen en kijken wat ze doet bewegen. Ik volgde mijn opleiding aan de Academie voor Fysiotherapie Leffelaar.”

Vak in ontwikkeling
“Toen stond fysiotherapie nog in de kinderschoenen. "Elektrotherapie, paraffine, hydrotherapie en ultrageluid ter pijnstilling en/of stimulatie waren destijds, naast massage en oefentherapie, nog onderdeel van de behandeling. Toen al, maar nu nog, doe ik alleen waar ik zelf ook achter kan staan. Ik onderzoek, met de vakkennis van nu, wat mensen echt helpt zodat ze met hun ‘probleem’ toch prettig kunnen leven.” Het vak is door de jaren heen continu in ontwikkeling geweest. Van heilzame fysiotherapie met veel massages, naar gericht en gespecialiseerde fysiotherapie, met verschillende gespecialiseerde collegae. Marianne: “Met lichamelijke klachten moet je altijd breder kijken. Het is een vak dat altijd in beweging is, en daarnaast een heel sociaal vak.”

Bekkenfysiotherapie bij Lijf & Visie
Het ging Marianne toen op de Regentesselaan voor de wind, de praktijk groeide letterlijk uit de voegen en verhuisde naar de Koninginnelaan. Toch besloot ze in 2012 de praktijk te verlaten. Reden was een verschil van inzicht met de andere maten in de maatschap. "De dingen lopen zoals ze lopen en ik kan geen dingen doen waar ik niet achter sta."                                                                                 

Het bracht haar terug naar de essentie van het vak bekkenfysiotherapie en naar Lijf & Visie waar ze de laatste jaren met heel veel plezier heeft gewerkt. “Ik bloeide er weer op.” Veel moeders zullen Marianne kennen van ZwangerFit, een programma dat ze in praktijk Soestdijk en bij Lijf & Visie opzette voor zwangere en pas bevallen moeders. Anderen zullen haar vooral kennen als bekkenfysiotherapeut.

"Nu hebben we eigen kamers waar we werken. Op de Regentesselaan werkten we in door schotten afgezette hokjes. Aan privacy deden we toen nog niet echt." Marianne lacht er even om. Toch is onveranderd door de jaren heen; het vertrouwen dat ze krijgt. "Dat is misschien wel het allermooiste aan mijn vak. Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat patiënten me altijd hebben gegeven. Daarnaast de herinnering van velen die ik heb zien opknappen en weer plezier kregen in het leven. Dat maakt dat ik met een goed gevoel kan afsluiten. Ik zie uit naar een nieuw levensavontuur zonder agenda.”

Aanmelden afscheidsborrel Marianne Schmetz
Ook een groet brengen aan Marianne? Overmorgen, 12 juli om 16.00 uur is er een afscheidsborrel aan de Koningsweg 4 bij ons op de praktijk. Maak dan gelijk kennis met Jacqueline de Ruiter, opvolgend bekkenfysiotherapie en kinderbekkenfysiotherapeut bij Lijf & Visie. Gelieve u aan te melden door een mail te sturen naar: soest@lijfenvisie.nl

Overzicht


Relevante artikelen

Laura Veldkamp gaat Down Under!

Dinsdag 25 februari 2020

Hi, mijn naam is Laura en ik ga ‘’Down Under’’. Oké laten we bij het...

Lees verder
Nieuwe datum: Stuurkracht bij Lijf & Visie

Woensdag 12 februari 2020

“Wat vond ik het spannend, maar uiteindelijk is het een grensverleggende trip geworden,...

Lees verder
Wereldkankerdag - je wereld op z'n kop

Dinsdag 04 februari 2020

Ja, dat klopt! Deze foto staat ondersteboven. Daarmee wordt vandaag nationaal aandacht gevraagd...

Lees verder
Oproep voor mensen met knieartrose

Dinsdag 28 januari 2020

Heb je knieartrose? Lees dan snel verder. Wij zijn op zoek naar mensen met knieartrose die mee...

Lees verder
Overzicht