Blijf op de hoogte
Afspraak maken 088 - 828 24 00

Psychosomatische Fysiotherapie

Wat is psychosomatisch fysiotherapie?
Chronische pijn, spanningsklachten en onverklaarbare lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, burn-out, maag- darm problemen, spanningshoofdpijn en angstklachten komen helaas veelvuldig voor. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden. Met psychosomatische fysiotherapie behandelen we lichaam en geest altijd samen. “Psycho” staat voor geest en “soma” staat voor lichaam. Lichamelijke of geestelijke klachten kunnen we zien als signalen die ons lichaam geeft om te vertellen dat er iets niet helemaal goed gaat. De kunst is om naar deze signalen te luisteren en om te leren gaan met het onderliggende probleem.

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut
Onze psychosomatisch fysiotherapeut richt zich met name op wat jouw lichaam aangeeft en kijkt naar lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. Je leert je lichaamssignalen meer en beter te herkennen, waardoor je klachten verminderen, dan wel herstellen. Ook bekijk je samen met de therapeut welke factoren in je omgeving, gedrag of gedachten een onderhoudende rol spelen en ga je zelf aan de slag om dit aan te pakken.

Behandelmethoden
De behandelingen zijn gericht op de lichaamsbeleving, bewegingsgedrag en klachtinzicht. Na een zorgvuldige intake ga je lichaamsgericht aan de slag, bijvoorbeeld met ontspannings- en ademhalingstherapie, massage, communicatietechnieken, time- en stressmanagement en assertiviteitstraining. Ieder mens is uniek en daarom bekijken we samen wat het best bij jou past zodat je precies krijgt wat je nodig hebt om verder te komen. Je leert je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. En daardoor je klachten en problemen op een andere manier te benaderen. Je eigen lichaamssignalen worden je belangrijkste informatiebron, met jezelf als regisseur van jouw lichaam.

Voorbeelden van klachten waarbij psychosomatische fysiotherapie goed kan helpen:

Lichamelijke Klachten

·         Chronisch pijn in bijvoorbeeld de nek, rug, bekken en borst
·         Angst of onzekerheid om te bewegen of te belasten
·         Spanning gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, piekeren, duizeligheid, misslijkheid of vergeetachtigheid
·         Gespannen, rusteloos, opgejaagd voelen
·         Aanhoudende vermoeidheid (CVS), Burn-out
·         Whiplash
·         Fibromyalgie
·         Pijnlijke spieren vaak in nek, schouders en lage rug
·         Moeilijk inslapen / vroeg wakker worden, verstoord slaap/waakpatroon of dagritme
·         Benauwdheid / hyperventilatie
·         Druk op de borst, hartkloppingen

Mentale Klachten

·         Lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid
·         Kort lontje, prikkelbaar, onrust, gejaagdheid, overactief zijn
·         Het gevoel hebben uit balans te zijn of grip op eigen leven kwijt te zijn
·         Concentratiestoornissen, piekeren, verminderd geheugen, woordvindingsproblemen
·         Neerslachtigheid, somberheid
·         Angst en paniekgevoelens, onzekerheid
·         Neiging om moeilijke situaties te vermijden
·         Niet meer kunnen genieten en ontspannen
·         Overmatig eten, roken, drugs en alcoholgebruik of een andere verslaving zoals sociale media sporten, schoonmaken of winkelen.
·         Problemen in de seksualiteit, libido verlies

Staan je klachten er niet bij? Twijfel je of jouw klachten ook aangepakt kunnen worden? Neem dan contact met ons op om erachter te komen of de psychosomatische aanpak iets voor jou kan betekenen. Of meld je alvast online aan, dan bellen we je terug om een intake in te plannen:

Online aanmelden

Etalagebenen
Wist-je-dat onze psychosomatische fysiotherpeut in Schagen, Machteld Lieffering, ook gespecialiseerd is in het behandelen van etalagebenen. Etalagebenen is een vaatziekte waarbij de slagaderen in je been zijn vernauwd. Dit veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je benen. Als je loopt, krijg je last van je klachten. Bij stilstand en rust verdwijnt het meestal binnen enkele minuten. Vandaar ook de naam etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door (bijv.) de etalage van een winkel te bekijken. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. Bij 80% van de patiënten met etalagebenen die looptherapie volgen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig. Je loopafstand kan ook flink toenemen. Lees hier meer over looptraining bij Machteld Lieffering>>

Vergoeding 
Psychosomatisch fysiotherapie valt binnen de fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende pakketten met een verschillende mate van vergoeding. Het is verstandig om je te informeren bij je zorgverzekering en polisvoorwaarden te controleren. Het aantal behandelingen of bedrag dat vergoed wordt, verschilt namelijk per zorgverzekeraar. Wil je meer weten over de vergoedingen bij Lijf & Visie. Ga dan direct naar Kosten en Vergoedingen

Onze specialisten per vestiging

Soest (1)

Schagen (1)

Texel (1)

Marnix Cleveringa

Psychosomatisch Fysiotherapeut

Lees verder

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Machteld Lieffering

Psychosomatisch Fysiotherapeut

Lees verder

Katinka Fortgens

Psychosomatisch Fysiotherapeut

Lees verder