Blijf op de hoogte
Afspraak maken 088 - 828 24 00

Psychosomatische Fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings- of stressklachten. Spanningsklachten kunnen zowel van lichamelijke als geestelijke aard zijn. Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

Psychosomatische fysiotherapie (psf) wordt vaak ten onrecht ontspanningstherapie genoemd. Het is namelijk niet altijd de ontspanning die de oplossing moet brengen. Er is vaak een verstoring van de balans tussen de belasting en de belastbaarheid. Onderbelasting is bijvoorbeeld net zo stressvol als overbelasting!

Voorbeelden van klachten waarbij psychosomatische fysiotherapie goed kan helpen:

Lichamelijke Klachten

·         Chronisch pijn in bijvoorbeeld de nek, rug, bekken en borst
·         Angst of onzekerheid om te bewegen of te belasten
·         Spanning gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, piekeren, duizeligheid, misslijkheid of vergeetachtigheid
·         Gespannen, rusteloos, opgejaagd voelen
·         Aanhoudende vermoeidheid (CVS), Burn-out
·         Whiplash
·         Fibromyalgie
·         Pijnlijke spieren vaak in nek, schouders en lage rug
·         Moeilijk inslapen / vroeg wakker worden, verstoord slaap/waakpatroon of dagritme
·         Benauwdheid / hyperventilatie
·         Druk op de borst, hartkloppingen

Mentale Klachten

·         Lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid
·         Kort lontje, prikkelbaar, onrust, gejaagdheid, overactief zijn
·         Het gevoel hebben uit balans te zijn of grip op eigen leven kwijt te zijn
·         Concentratiestoornissen, piekeren, verminderd geheugen, woordvindingsproblemen
·         Neerslachtigheid, somberheid
·         Angst en paniekgevoelens, onzekerheid
·         Neiging om moeilijke situaties te vermijden
·         Niet meer kunnen genieten en ontspannen
·         Overmatig eten, roken, drugs en alcoholgebruik of een andere verslaving zoals sociale media sporten, schoonmaken of winkelen.
·         Problemen in de seksualiteit, libido verlies

Onze aanpak
Onze psychosomatisch werkende fysiotherapeuten richten zich op wat jouw lichaam aangeeft en kijken naar lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen en ademhaling. Samen met de psychosomatisch fysiotherapeut werk je aan het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Omdat er een directe (of indirecte) samenhang bestaat tussen lichaam en geest komen beide aspecten in de behandeling aan de orde. Om jouw stressreacties beter te kunnen begrijpen, en waar mogelijk in gunstige zin te beïnvloeden, wordt in overleg met jou je persoonlijke leef- en werkomstandigheden bij de behandeling betrokken. Je krijgt praktische handvaten en leert jouw lichaamssignalen meer en beter te herkennen.

Aanmelden
Chronische pijn, spanningsklachten en onverklaarbare lichamelijke klachten komen helaas veelvuldig voor. Deze gerichte vorm van fysiotherapie helpt! Wil je je aanmelden voor psychosomatische fysiotherapie? Klik dan op onderstaande button en vul ons aanmeldformulier in, dan bellen we je terug om een afspraak in te plannen:

Online aanmelden

Vergoeding 
Psychosomatisch fysiotherapie valt binnen de fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende pakketten met een verschillende mate van vergoeding. Het is verstandig om je te informeren bij je zorgverzekering en polisvoorwaarden te controleren. Het aantal behandelingen of bedrag dat vergoed wordt, verschilt namelijk per zorgverzekeraar. Wil je meer weten over de vergoedingen bij Lijf & Visie. Ga dan direct naar Kosten en Vergoedingen

Etalagebenen
Wist-je-dat onze psychosomatische fysiotherpeut in Schagen, Machteld Lieffering, ook gespecialiseerd is in het behandelen van etalagebenen. Etalagebenen is een vaatziekte waarbij de slagaderen in je been zijn vernauwd. Dit veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je benen. Als je loopt, krijg je last van je klachten. Bij stilstand en rust verdwijnt het meestal binnen enkele minuten. Vandaar ook de naam etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door (bijv.) de etalage van een winkel te bekijken. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. Bij 80% van de patiënten met etalagebenen die looptherapie volgen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig. Je loopafstand kan ook flink toenemen. Lees hier meer over looptraining bij Machteld Lieffering.

Meer lezen:

  • Lijf & Visie Blog: Chronische Pijn
  • Lijf & Visie Blog: Fysiotherapie bij spannings- of stressklachten

Onze specialisten per vestiging

Schagen (1)

Texel (1)

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Bij deze vestiging zijn nog geen specialisten op dit gebied.

Machteld Lieffering

Psychosomatisch Fysiotherapeut

Lees verder

Katinka Fortgens

Psychosomatisch Fysiotherapeut

Lees verder