Afspraak maken 088 - 828 24 00

Veilig eten en drinken: niet voor iedereen vanzelfsprekend!

Dinsdag 23 juli 2019 in Blogs van onze experts

Dit blog is geschreven door Demi Alles, logopedist bij Lijf & Visie

Niet meer kunnen eten en drinken wat je lekker vindt, een etentje liever afslaan omdat je bepaalde etenswaren niet meer tot je kunt nemen, of niet naar een feestje durven omdat je bang bent dat je je verslikt in een handje nootjes of een slok koffie. Slikproblemen kunnen een grote impact hebben op je sociale leven.

‘Mevrouw de Jong heeft recent een herseninfarct doorgemaakt. Sindsdien verslikt mevrouw zich twee tot drie keer per kopje koffie of glas water en heeft zij recent een longontsteking doorgemaakt. Ze is hiervan erg ziek geweest’. Veel mensen weten niet dat een logopedist kan helpen.

De medische term voor problemen met slikken is dysfagie. Wist je dat je gemiddeld per dag tussen de 800 en 2400 keer slikt?! Eten en drinken, kauwen en slikken, we doen het zonder erbij na te denken. Dit geldt helaas niet voor iedereen. Als logopedist zie ik patiënten die moeilijkheden ondervinden bij het kauwen en slikken. Wanneer er problemen optreden bij het kauw- of slikproces, spreek je van een slikstoornis, oftewel dysfagie.

Slikken is een zeer complexe beweging, die grotendeels automatisch verloopt. Een dysfagie kan zich uiten op verschillende manieren. Het is een structureel probleem met bijvoorbeeld het wegslikken van vaste voeding (zoals brood), hoesten of benauwdheid bij het drinken van bepaalde dranken (koffie), of bijvoorbeeld moeite met het kauwen van harde of taaie producten.

Hap, slik, (verkeerde) weg,..
Het gevaar van dysfagie is dat er een mogelijkheid bestaat dat voeding niet in de slokdarm terechtkomt, maar in de luchtpijp of longen. Dit wordt verslikking genoemd. Verslikken kan leiden tot een longontsteking wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daarnaast kan een acute afsluiting van de luchtpijp ontstaan, wanneer iemand dreigt te stikken.

Voeding heeft een prominente plaats in het leven en draagt bij aan kwaliteit van leven. Patiënten die niet meer kunnen kauwen of zich regelmatig verslikken, ervaren eet- en drinkmomenten eerder als een kwelling in plaats van een gezellig moment. Als logopedist is het mijn taak om de kauw- en slikfunctie veiliger te laten verlopen. Samen met de patiënt ga ik op zoek naar behandelmogelijkheden en oplossingen om zo veilig mogelijk te eten en drinken. Bijvoorbeeld door de slikspieren te trainen, of adviezen te geven omtrent het nuttigen van ‘makkelijkere’ voeding.

Ik merk dat veel signalen van slikproblemen niet altijd goed worden onderkend door patiënten en zorgaanbieders en er niet altijd aan de bel wordt getrokken. Vermoed je dat je slikproblemen hebt? Een van onze logopedisten kan wellicht veel voor je betekenen om de klachten te verminderen. Lees hier meer over Logopedie bij volwassenen bij Lijf & Visie. 

Maak direct een afspraak

Dit artikel is geschreven door Demi Alles, logopedist bij Lijf & Visie in Schagen.

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.