Afspraak maken 088 - 828 24 00

Gewonde taal: afasie

Donderdag 17 oktober 2019 in Blogs van onze experts

Dit blog is geschreven door Demi Alles, logopedist bij Lijf & Visie in Schagen.

"Hoe heet ‘t toch ook alweer, eh ja.. hoe heet dat? Kan je ook drinken, lekker, eh kjol, kjok? Nee nee net als fruit, geen fruit, hoe heet ‘t nou? Net als koffie dus.."

Door middel van taal kunnen we in contact komen met andere mensen. Taal is dé manier om uit te leggen wat we voelen en denken! Als het moeilijk is om iets duidelijk te maken en mensen je niet begrijpen, dan kan dat tot verdriet, somberheid en eenzaamheid leiden.

Afasie, wat is dat?
Afasie is een taalstoornis die is ontstaan ten gevolge van hersenletsel. De hersengebieden die betrokken zijn bij taal zijn beschadigd. Bij het spreken, begrijpen, lezen en schrijven kunnen problemen ontstaan. Als logopedist zie ik patiënten die bijvoorbeeld gesprekken niet goed kunnen volgen, de ondertiteling van een film niet goed meer kunnen begrijpen, letters omdraaien of niet op een woord komen. De ernst van de stoornis is afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel.

Tijdens mijn opleiding tot logopedist wekte afasie grote nieuwsgierigheid. Het intrigeert mij in hoge mate dat iemand de taal deels, of in grote mate, kan kwijtraken of bijvoorbeeld eenvoudige opdrachten niet meer lijkt te begrijpen. Het besef dat afasie en de behandeling daarvan ingewikkeld is, gezien alle factoren die daarbij een rol spelen, stimuleert mijn wil er iets van te begrijpen.

Wist je dat?

  • Naar schatting ongeveer 30.000 mensen in Nederland afasie hebben?
  • Dat maar ongeveer 50% van de mensen met afasie logopedie krijgen?
  • Dat zo’n 75% van de mensen met afasie arbeidsongeschikt raakt ten gevolge van afasie?
  • Maar liefst 90% van de mensen met afasie het gevoel hebben in sociaal isolement te verkeren?!
    Bron: www.afasie.nl en www.hersenletsel.nl

Bijkomende aandoeningen die vaak voorkomen bij patiënten met afasie.
Vaak ontstaan in combinatie met de afasie bijkomende problemen. Het kan zijn dat niet alleen het taalcentra beschadigd is, maar ook andere hersendelen. Sommige afasiepatiënten zijn bijvoorbeeld tegelijkertijd eenzijdig verlamd of hebben gedrags-, geheugen-, of visuele stoornissen. Daarnaast kan sprake zijn van spraak- of slikproblemen, welke tevens worden behandeld door een logopedist.

Bestaan er verschillende vormen van afasie?
Ja, bij afasie zijn geen twee patiënten te vinden met dezelfde verzameling aan symptomen. Afasiepatiënten hebben allemaal problemen met hun taalvermogen, maar de verschillen zijn groot.

Is herstel mogelijk?
Bijna altijd is na het ontstaan van afasie spontaan herstel van het taalvermogen, maar zelden of nooit is dat herstel volledig. Met veel oefenen is vaak nog verbetering mogelijk. Ook als partner of familielid kun je hierin een belangrijke rol spelen. Ben jij of ken je iemand met afasie? Wellicht kan een van onze logopedisten op onze locatie in Schagen of Soest helpen met het verminderen van de klachten.

Lees hier meer over Logopedie bij volwassenen bij Lijf & Visie. 

Logopedie

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.