Afspraak maken 088 - 828 24 00

Geduld, acceptatie en blijven trainen

Woensdag 25 september 2019 in Blogs van onze experts

Dit blog is geschreven door Femke Dekker, neurologisch fysiotherapeut. Ten tijde van het publiceren van haar blog, werkte ze bij Lijf & Visie. Per 1 januari 2020 helaas niet meer. Femke gaat werken op de revalidatie afdeling bij Magnushof - NAH/CVA afdeling. We wensen haar heel veel succes toe. 

25-09-2019 Kees (38 jaar) werkt op kantoor en houdt erg van basketballen. Op een avond tijdens een training zakt hij in elkaar. In het ziekenhuis blijkt een forse hersenbloeding. Er is sprake van een aneurysma op basis van verkeerde bloedvat aanleg. Zijn wereld stort even compleet in, zijn hele rechter lichaamshelft functioneert niet meer. Hij kan nauwelijks blijven zitten, en niet staan of lopen zonder hulp. Ook heeft hij hulp nodig met aankleden en eten, drinken, tanden poetsen, eigenlijk met alle dagelijkse activiteiten die voorheen zo gewoon leken.

Basketballen kan hij op het moment helemaal wel vergeten. De revalidatie begint. Langzaam komt er neurologisch herstel en samen oefenen we eindeloos tot Kees weer kan zitten en staan zonder hulp. Bij het lopen heeft hij een beenbeugel nodig en stevige schoenen. Hij wordt steeds handiger met behulp van de ergotherapeut en fysiotherapeut om zich aan te kleden en zelf te verzorgen. De logopedist helpt met opnieuw leren eten en goed praten. Uiteindelijk kunnen we een aangepaste vorm basketbal vinden en kan Kees meedoen met rolstoel basketbal! Hij wordt er super goed in. Zijn werk denkt mee en samen verzinnen we om weer werktaken op te pakken. Zijn geheugen is wat verminderd en ook zijn concentratievermogen. Maar met hulp en geheugensteuntjes komen we samen een heel eind. Hij leert ook weer fietsen en autorijden met een automaat: gelukkig krijgt hij langzaam zijn zelfstandigheid terug.

Na enkele maanden blijft hij vooruit gaan. De kunst is geduld, acceptatie en blijven trainen en oefenen. De hersenen hebben tijd nodig om verder te ontwikkelen en nieuwe paden te maken in het brein (plasticiteit). Er is weer een toekomst voor Kees in zicht!

Herken je jezelf in een soort gelijk verhaal? Of heb je nog rest verschijnselen na een CVA? Ben je in dagbehandeling geweest na een ziekenhuisopname of traject in een revalidatiecentrum? Maar heb je het idee dat het nog iets beter zou kunnen; dat bepaalde motorische functies nog geoptimaliseerd zouden kunnen worden? Wie weet is een traject bij Lijf & Visie dan iets voor jou! We werken zowel in de eerste lijn als tweede lijn met mensen met niet aangeboren hersenletsel, CVA, Parkinson, MS, verschillende neuropathieën en andere neurologische ziektebeelden.

Afspraak maken:
Wil je meer informatie? We staan je graag te woord; zie onze contactgegevens in Schagen. Wil je je alvast aanmelden, maak dan gebruik van ons formulier. Kies hier voor locatie Schagen en voor Neurologische Fysiotherapie:

Direct aanmelden

Lees hier meer over Neurologische Fysiotherapie bij Lijf & Visie

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.