Afspraak maken 088 - 828 24 00

Lymfoedeem; wat is dat eigenlijk?

Woensdag 04 september 2019 in Blogs van onze experts

Dit blog is geschreven door Taiana Sibilo, oedeemfysiotherapeut bij Lijf & Visie in Schagen.

Er is lymfoedeem wanneer vocht zich ophoopt en het je lichaam niet lukt om dit af te voeren. Er is dan geen balans tussen aanvoer en afvoer van vocht en je kunt hier veel last van hebben. Ik heb zelf ook weleens last van vocht wanneer het bijvoorbeeld erg warm is. Je benen en voeten zijn wat dikker dan normaal en de afdruk van je sok blijft staan. Na een nachtje slapen ziet alles er weer normaal uit. Maar wanneer dit niet herstelt, kun je er veel last van hebben en houden. Dit kan zich ontwikkelen tot lymfoedeem.

Zo zag ik een aantal weken geleden mevrouw de Graaf die met name last had van haar arm. Een zwaar gevoel, gekke pijnklachten in de bovenarm en het gebruiken van die arm was moeizaam. De arm en hand waren wisselend ook zichtbaar dikker. Een simpele boodschappentas tillen, lukte eigenlijk niet meer. Bij te lang steunen op het stuur van de fiets had zij ook last.

Bij doorvragen wordt duidelijk dat zij hier eigenlijk al een jaar last van heeft. Ze is recent voor controle geweest in het ziekenhuis in verband met borstkanker en zij hebben haar verwezen naar een oedeemtherapeut. Het gekke is, zoals mevrouw zelf zegt, dat het er eigenlijk zomaar was en dat ze niet weet hoe het is ontstaan. Dat ze niet veel pijn heeft maar dat het haar wel beperkt in haar dagelijks leven.

Dit is dus zo’n voorbeeld van mogelijke late gevolgen van de behandeling van kanker. Misschien niet heel duidelijk, want de behandeling vond 6 jaar geleden plaats. Maar de combinatie van behandelingen zorgt voor een vergroot risico op oedeem, in dit geval een lichte mate maar toch zeer beperkend voor mevrouw.

Ik merk dat veel van deze klachten onderbelicht blijven. Veel patiënten zijn zich niet bewust dat binnen 5-10 jaar na de behandeling van  kanker er nog late gevolgen kunnen ontstaan en herkennen deze gevolgen vaak niet. Wat eigenlijk zonde is omdat er vaak wel nog wat aan gedaan kan worden.

In dit geval dus oedeem en pijnklachten, 6 jaar na de behandeling van kanker. Het is belangrijk dat er wordt gekeken van wat voor soort oedeem er sprake is, of het te reduceren is en wat de best passende manier is om deze reductie te bewerkstelligen. Het stabiliseren van die reductie is het belangrijkste. Een goede samenwerking met verschillende specialisten en uw arts is essentieel voor de behandeling van uw oedeemklachten.

Het behandelen van oedeem kan op verschillende manieren en zal bij iedereen anders zijn. Bij mevrouw de Graaf bestond de behandeling uit manuele lymfedrainage, zelf drainage, bewegen en een therapeutisch elastische kous. Na de behandelperiode kan mevrouw gelukkig al haar activiteiten weer hervatten. Een mooie uitkomst, al zeg ik het zelf.  Nu komt lymfoedeem niet alleen voor bij patiënten tijdens of na de kankerbehandeling maar kan het bijvoorbeeld ook ontstaan na een ongeval, trauma of operatie.

Heb je vochtproblematiek of herken je bovenstaand verhaal? Dan kunnen wij  mogelijk iets voor je betekenen. Lees hier meer over oedeemfysiotherapie bij Lijf & Visie. Of meld je alvast online aan, dan nemen we contact met je op:

Online aanmelden

Dit blog is geschreven door Taiana Sibilo, oedeemfysiotherapeut bij Lijf & Visie in Schagen.
Het omschreven voorbeeld komt uit een werkelijke situatie. We hebben de naam van de patiënt in dit artikel geanonimiseerd.

 

Overzicht


Relevante artikelen

Psychosomatische fysiotherapie verbetert bij langdurige pijnklachten de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen

Woensdag 08 januari 2020

SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende Verklaarbare Klachten. Een hele mond vol! Het betekent dat...

Lees verder
Looptraining bij etalagebenen

Woensdag 30 oktober 2019

Heb je claudicatio intermittens oftewel etalagebenen? Bij Lijf & Visie Schagen geef ik, Machteld...

Lees verder
Gewonde taal: afasie

Donderdag 17 oktober 2019

Dit blog is geschreven door Demi Alles, logopedist bij Lijf & Visie in Schagen. "Hoe...

Lees verder
Geduld, acceptatie en blijven trainen

Woensdag 25 september 2019

Dit blog is geschreven door Femke Dekker, neurologisch fysiotherapeut. Ten tijde van het...

Lees verder
Overzicht