Afspraak maken 088 - 828 24 00

Urineverlies: veel voorkomend maar niet ‘normaal’!

Donderdag 16 mei 2019 in Blogs van onze experts

Wist je dat 24% van de vrouwen tussen 18 en 44 jaar last heeft van urineverlies. En deze vrouwen zijn niet perse zwanger of zwanger geweest. Ook vrouwen die geen zwangerschap en bevalling hebben gehad zijn meegenomen. Bij vrouwen boven de 60 jaar is dit zelfs 33%.

Dus van alle vrouwen die je tegenkomt op je werk, in een sportles, aan de bar, op het schoolplein, in de trein of waar dan ook, heeft ruim een kwart van de vrouwen hier last van. En hoeveel vrouwen ken jij die hier openlijk over praten? Dat zijn er een stuk minder. Erover praten wordt regelmatig als gênant ervaren. Een ‘veilige’ oplossing lijkt vaak om inlegkruisjes te dragen of zelfs dat sprintje naar de trein te vermijden. Maar dat is echt zonde, want dit probleem is op te lossen. Bekkenfysiotherapeuten helpen jaarlijks tienduizenden mensen van hun urineproblemen af.

Ongewenst urineverlies
Allereerst is het belangrijk om te vertellen dat urineverlies niet normaal is. Het komt veel voor maar het hoort niet. Plas je wel eens in je broek? Let dan goed op. Ook als je alleen wat druppeltjes plas verliest, als je bijvoorbeeld heel hard moet lachen of hoesten of als je een zware tas met boodschappen optilt. Het is niet nodig en kan verholpen worden.

Het is een teken dat je bekkenbodem de druk niet aankan. Misschien omdat de spieren niet voldoende getraind zijn. Misschien omdat ze juist continu onder spanning staan, een soort ADHD van de bekkenbodemspieren, wat zeer regelmatig voorkomt. In dit laatste geval is het versterken van je bekkenbodemspieren niet de oplossing en kunnen je klachten zelfs erger worden. Misschien dat de coördinatie niet goed is en de spieren om die reden hun werk niet goed kunnen doen. In al deze gevallen kun je terecht bij de bekkenfysiotherapeut.

Bekkenfysiotherapie begint bij een goede diagnose, daarop volgen voorlichting, preventie, coaching en persoonlijke begeleiding. Met uitleg en oefeningen die bij jouw vorm van urineverlies horen, leer je:

  • Wat de functie is van de bekkenbodemspieren;
  • Waar je deze spieren kunt vinden;
  • Hoe je deze beter kunt gebruiken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld met sporten, het optillen van je kindje, of om ‘veilig’ te winkelen.

Uiteraard hoort toiletadvies hier ook bij. Zoals: Neem de tijd op het toilet, zit rechtop, pers niet mee tijdens het plassen en plas nooit stippeltjes! Probeer eens te voelen wat er gebeurt als je stevig op je duim zuigt, je bekkenbodem gaat dan …...? En wat gebeurt er als je op je hand blaast?

Dacht jij ook dat urineverlies normaal was? En ben je nog nooit bij een bekkenfysiotherapeut geweest? Ga dan eens langs voor een consult. Lees hier meer informatie over bekkenfysiotherapie bij Lijf & Visie. Hier kun je je tevens gelijk online aanmelden: https://www.lijfenvisie.nl/bekkenfysiotherapie
Op dit moment kun je bij Lijf & Visie Soest terecht bij onze bekkenfysiotherapeut Marianne Schmetz. In Schagen hebben we een goede samenwerking met bekkenfysiotherapeut Mea Ligthart.

En spread the word! Helaas is urineverlies vaak nog een taboeonderwerp. Vrouwen kopen liever incontinentiemateriaal dan dat ze met deze ongemakkelijke klachten aan de bel trekken. Maar als je d.m.v. bekkenfysiotherapie weer zonder problemen naar je werk kunt gaan, uitgaan, winkelen, sporten, niezen, spelen met je (klein) kinderen of schaterlachen. Dat is zo’n grote winst, die kun je niet laten liggen. 

Bekkenfysiotherapie helpt niet alleen bij ongewenst urineverlies. Maar o.a. ook bij:

  • verzakkingsklachten zoals het zien en/of voelen van een balletje in de vagina
  • (chronische) pijn in de onderbuik, de anus of vagina
  • prostaatpijn
  • seksuele problemen, zoals bv pijn bij het vrijen of erectiestoornissen
  • bekkenpijn en lage rugklachten

Wist je trouwens dat mannen ook een bekkenbodem hebben? 25% van de mannen ouder dan 40 jaar heeft matige tot ernstige plasklachten. Ook voor deze mannen is bekkenfysiotherapie de beste aanpak.

Dit artikel is geschreven i.s.m. Marianne Schmetz, bekkenfysiotherapeut bij Lijf & Visie.

Tips en bronvermelding:

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.