Afspraak maken 088 - 828 24 00

Psychosomatische fysiotherapie verbetert bij langdurige pijnklachten de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen

Woensdag 08 januari 2020 in Blogs van onze experts

SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende Verklaarbare Klachten. Een hele mond vol! Het betekent dat artsen geen medische verklaring kunnen vinden voor de aanwezige klachten. Er is niks stuk, kapot, beschadigd maar toch worden er duidelijk klachten ervaren. Ongeveer de helft van de mensen die de huisarts of specialist bezoekt, heeft klachten die niet goed te verklaren zijn.

Het gaat vaak over aanhoudende vermoeidheidsklachten, aanhoudende pijnklachten in rug en nek, hoofdpijn en maag/darmklachten. Onder SOLK vallen bijvoorbeeld fibromyalgie, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), IBS/PDS (prikkelbare darm syndroom), burn-out, overspanning en whiplash klachten.

Mensen met deze klachten worden vaak erg belemmerd in hun (dagelijks) functioneren en daarmee heeft het een sterke impact op de kwaliteit van leven. Het kan zijn dat je onzeker wordt over de behandelbaarheid van je klacht; je hebt al zoveel geprobeerd. Veel mensen met deze pijnklachten hebben de neiging om te blijven zoeken naar de oorzaak van hun klachten. Logisch ook als er geen duidelijk verklaring gegeven kan worden voor de aanhoudende pijn. Zit de pijn tussen mijn oren? De pijn bestaat echt en je stelt je niet aan!

Overgevoelig brein
Gelukkig weten we steeds meer over de oorzaak en oplossing van SOLK klachten. Alle pijn wordt in het brein geproduceerd. En daar moet je dus ook de oplossing zoeken.

‘SOLK zit niet in het orgaan waar je het voelt.
Maar in het orgaan waarmee je het voelt`

Hiermee wordt bedoeld dat de oorzaak van deze klachten in het brein zit. Er is als het ware een overgevoelig of over-alert brein.

Behandeling
Het is wel degelijk mogelijk om deze klachten te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen! Uit onderzoek blijkt dat psychosomatische fysiotherapie de kwaliteit van leven van mensen met lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten sterk verbetert. De klachten nemen af en het zelfvertrouwen groeit. Het is een veilige en relatief goedkope en medicatievrije therapie om mensen met onbegrepen klachten verder te helpen. Bij Lijf & Visie in Soest kun je terecht bij Marnix Cleveringa en in Schagen bij Machteld Lieffering. Beide zijn pychosomatisch fysiotherapeut en gespecialiseerd in de behandeling van mensen met SOLK klachten. 

Een belangrijk onderdeel van de behandeling vormt het onderzoek naar de diepere gevoelens en het lichaamsbewustzijn. Om te voelen wat de daadwerkelijke oorzaken van het probleem zijn. Je wordt je meer bewust van wat zich in je lichaam en geest afspeelt en krijgt handvatten om dat zelf beter te reguleren We gaan samen op zoek naar wat voor jou belangrijke doelen zijn. En wij leren je hoe je deze doelen kunt bereiken. We vergroten hierbij jouw lichamelijk en geestelijk vermogen om echt te verbeteren en weer optimaal te functioneren.

Heb je klachten? Is er geen duidelijke medische oorzaak gevonden? Zijn andere behandelingen niet effectief geweest, maar wil je je heel graag weer beter voelen? Neem dan contact met ons op om een intake in te plannen voor psychosomatische fysiotherapie.

Contact
Dat kan door ons te mailen via soest@lijfenvisie.nl of schagen@lijfenvisie.nl, of door ons te bellen via 088 – 828 2400. Je kunt ook gebruik maken van ons online aanmeldformulier.

Wil je meer lezen? Kijk dan op:

Psychosomatische Fysiotherapie

Bron

Overzicht


Relevante artikelen

Een gebroken pols of een enkelblessure? Wat nu?

Vrijdag 17 juli 2020

Looptraining bij etalagebenen

Woensdag 30 oktober 2019

Gewonde taal: afasie

Donderdag 17 oktober 2019

Overzicht