MENU

Rugschool: Back in Business

22-03-2018
Rugschool: Back in Business

Blijven bewegen is de remedie tegen lage rugpijn

Door RENÉ STEENHORST

Updated Vandaag, 08:03

Vandaag, 07:56 in BINNENLAND

AMSTERDAM - Ruim een derde van de patiënten met lage rugpijn in Nederland krijgt verkeerde zorg. „Veel van deze rugklachten worden onjuist behandeld, vaak met niet of weinig effectieve therapieën, die bovendien dikwijls onnodig duur zijn.

Dat stelt bewegingswetenschapper en epidemioloog Maurits van Tulder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn oordeel over de kwaliteit van de lage rugzorg in Nederland is hard, maar prof. dr. Van Tulder zegt zich hierin gesteund te weten door een groep van 35 tot 40 hoogleraren uit zestien landen.

Deze groep internationale bewegingsonderzoekers, onder wie vijf Nederlanders, laat zich vandaag in drie gezamenlijke wetenschappelijke publicaties (in het vaktijdschrift The Lancet) buitengewoon kritisch uit over de zorg voor de lage rug in hun eigen landen, waaronder naast Europese landen ook Canada, Australië en de VS. „Die is, net als in Nederland, vaak zwaar onder de maat”, meent Van Tulder.

Pijn in de onderrug blijkt wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen, stelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de categorie ’leven met beperkingen’ staan lage rugklachten zelfs op de eerste plaats.

Ondanks dat is er, aldus de onderzoekers, nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten – zowel onder patiënten, zorgverleners in de eerste en tweede lijn, als zorgverzekeraars. Zo’n 80 procent van de volwassenen heeft op gezette tijdens weleens last van een zeurende of stekende pijn laag in de rug.

In Nederland kampen op dit moment zo’n 2 miljoen mensen met lage rugklachten, blijkt uit gegevens van het onderzoeksinstituut Nivel. Voor 80 procent betreft het volwassenen. Zij klagen over uiteenlopend rug-ongemak, variërend van aanhoudende vermoeidheidssensaties onder in de rug tot en met uitstralende pijn in een been of bil, waarbij vaak onmiddellijk aan een hernia wordt gedacht. Elk jaar komen er circa 600.000 rugpijn-patiënten bij. Verder lezen? Klik dan hier

Wil je meer weten over lage rugklachten en wat je er zelf aan kunt doen? Klik dan hier voor meer informatie over onze rugschool ‘Back in Business’!

De eerst volgende cursus start op:

- Maandag 16-04

- Dinsdag   17-04

Overzicht
Lijf & Visie
Koningsweg 4
3762 EC Soest
T: 035 - 60 305 04
F: 035 - 60 908 68